Hoe ik binnen één week van idee tot een eigen handreiniger kwam

handreiniger

Afgelopen week kreeg ik het idee om een handreiniger te maken voor thuisgebruik. Dit vond ik een goede oefening voor mij in verband met de kruidenleer-huidverzorgingsopleiding die ik nu volg, ook omdat ik overal lege zeep- en handreinigerschappen tegenkwam. Daarop maakte ik een testbatch van één flesje die zo goed lukte dat ik het op een grotere schaal wilde maken om aan te bieden aan vaste Pokaraklanten, vrienden en familie. Dit was een groot succes. Na een paar dagen was ik al door de voorraad heen, en daarom wil ik iets meer uitleggen over dit product.

Eerst was het belangrijk om wat onderzoek te doen. Je hebt namelijk veel verschillende soorten handreinigers op de markt. De meeste producten bestaan uit bijna pure alcohol dat verwerkt is tot een gel en je hebt ook handreinigers die bestaan uit alcohol, water en glycerine. Glycerine is een natuurlijk bestanddeel dat uit plantaardige olie gewonnen word, maar oplosbaar is in water. Het wordt in veel cosmetica gebruikt vanwege zijn vochtaantrekkende en vocht-inbrengende kracht.

Een handreiniger met glycerine

Glycerine is in mijn ogen echt een topproduct. Je kan glycerine namelijk ook gebruiken om plantenextracten mee te maken. Een voordeel om dit te doen met glycerine en niet met water is omdat deze samenstelling niet bederft.

Een plantenextract maak je door kruiden te mengen (in de juiste hoeveelheden) met glycerine en dat dan vier tot zes weken te laten trekken op een donkere plek. Zo haal je alle geneeskrachtige werkingen uit de gebruikte kruiden. Dit proces duurt dus even en daarom werken grote merken eerder met glycerine waaraan essentiële olie van bepaalde kruiden is toegevoegd.

In mijn eerste batch handreiniger gebruikte ik een glycerineplantenextract gemaakt met kamille, toverhazelaar, eucalyptus en pepermunt. Deze kruiden hebben allemaal hun eigen eigenschappen.

Kamille: dit werkt antibacterieel, schimmelwerend, antiviraal, kalmerend en heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen.
Toverhazelaar: dit werkt ontstekingsremmend, bloedstelpend en wordt vaak gebruikt bij het verhelpen van eczeem.
Eucalyptus: dit werkt licht pijnstillend, antibacterieel en heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen.
Pepermunt: dit werkt antiseptisch, licht pijnstillend en kan helpen bij jeukende handen.

handreiniger

Zestig procent alcohol

Natuurlijk met het maken van je eigen product kan je je creativiteit de vrije loop laat. Alleen moet iets als handreiniger aan eisen voldoen. Zo moet er minimaal zestig procent alcohol in zitten, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Dit heb ik natuurlijk ook aangehouden!

Daarna nog een klein beetje vitamine E-olie erbij voor het herstellen van de huid en om te helpen bij het beschermen van invloeden van buitenaf – zo als uv-straling en luchtvervuiling – en BAM, je heb je eigen handreininger die desinfecteert. Maar deze handreiniger hydrateert ook je handen !

Op dit moment is de eerste batch bijna uitverkocht op een paar kleine flesjes na, maar ligt er ook een nieuwe voorraad te trekken. Het duurt misschien even. Maar ook in Coronatijdperk blijf ik trouw aan mijn principes en ga ik niet het proces onnodig versnellen. Over ongeveer vier weken kan ik je weer helpen met een nieuwe voorraad flacons Pokarahandreiniger. Je kan me dan bereiken via het contactformulier op deze website, Facebook Messenger of Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *